Holocaustmonument Levenslicht

Op 27 januari 2020  is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook wordt er uitgebreid aandacht gegeven aan de Holocaustslachtoffers uit Culemborg. Hiervoor is het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht geplaatst bij het Elisabeth Weeshuis.
Burgemeester G. van Grootheest zal op 27 januari om 19.15 uur tijdens een korte bijeenkomst stil staan bij de wereldwijde Holocaust Herdenking bij het Weeshuis.

Het monument in Culemborg maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Culemborg zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie

Van 22 januari tot en met 02 februari 2020 is Levenslicht te bezoeken op het voorplein van het Elisabeth Weeshuis. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker.
Het monument is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 22.00 uur te bezoeken, op zaterdag en zondag van 11.00 tot 20.00 uur.

Holocaustmonument Levenslicht