Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: Lezi013Tl65

Lezingencyclus Tielologie voorjaar

Lezingencyclus Tielologie voorjaar
Cursuscode: Lezi013Tl65

Tielologie, Lezingcyclus Tiel en de Tielerwaard.

Hoe word je een Tieloloog?
Altijd al meer willen weten over Tiel en de Tielerwaard? Volg dan de lezingcyclus Tielologie die tot stand gekomen is door een samenwerking van de organisaties Waardevol Tiel, de BATO (archeologische werkgroep), Oudkeidkamer Tiel e.o. en Volksuniversiteit West Betuwe.

De cursus wordt gesubsidieerd door de Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken. Leden van Oudheidkamer Tiel e.o. krijgen € 37,50 korting. Wie lid wil worden en dit bij aanmelding aanvinkt, ontvangt ook direct deze korting.

Onder de supervisie van de heer Peter Schipper geven gastsprekers met ieder een eigen specialisatie op vijf avonden een lezing over de historie van Tiel en de Tielerwaard.
De lezingcyclus wordt afgesloten met een stadswandeling door Tiel en een fietstocht door de Tielerwaard. Deze zijn op 18 en 25 mei 2019.

Woensdag 20 maart 2019 Tussen de Linge en de Waal, John Mulder. Thema van de avond is 'Tussen de Linge en de Waal, van Tiel tot Gorinchem een uniek stuk Nederland, een stelsel van gebieden door water­beheer aan elkaar verbonden'.
Woensdag 27 maart 2019 Oud Tiel en de monumenten in Tiel, Peter Schipper (voormalig conservator streekmuseum Tiel)
Woensdag 3 april 2019 Tiel, oude havenstad aan de Linge, Ton Schiltmans en Jan van Doesburg (Waardevol Tiel).
Woensdag 10 april 2019 Archeologie en opgravingen in Tiel, Hans Berkien (met bezoek aan de werkplaats). De mensen van de BATO nemen u deze avond mee naar hun werkplaats en vertellen over de rijke historie van Tiel en Tielerwaard.
Woensdag 17 april 2019 Tiel als Gelderse stad vanaf 1339, Wim Veerman. In 1339 werd Tiel deel van Gelderland en dat is het nog steeds. Aan de hand van diverse onderwerpen uit de Canon van Tiel wordt de geschiedenis van Tiel van de late Middeleeuwen door Wim Veerman behandeld. Daarbij komen politieke en militaire zaken als de partijstrijd in de 14e eeuw en de verwoestingen in de Tweede Wereld­oorlog aan bod, maar ook de bloei van handel en indu­strie in de 19e eeuw.

De lezingen kunnen ook los gevolgd worden (€ 15 per avond) Graag bij aanmelding vermelden welke lezing (datum).

Op zaterdag 18 mei wordt een stadswandeling gehouden onder leiding van dhr. T Schiltmans, samen met dhr. P. Schipper. Het thema is ''de Linge achterna'' en start in het centrum, bij de Dode Linge.

Een week later, op zaterdag 25 mei, volgt een fietstocht door de Tielerwaard waarbij aandacht wordt besteed aan het unieke landschap, voorkomende bouwstijlen en indien mogelijk ook een archeologische opgraving van de BATO.

Woensdag 20 maart 2019
7 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 57,50
Dhr. P.W. (Peter) Schipper
19:30 - 21:30
Locatie: Zinder / Bibliotheek Tiel (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
P.W. (Peter) Schipper
P.W. (Peter) Schipper
De heer Schipper is vanaf 1976 werkzaam geweest als conservator van het Flipje- en streekmuseum Tiel. Hij is nauw betrokken bij Tiel en zet zich graag in voor de stad. Niet alleen in professioneel opzicht, maar ook in maatschappelijk opzicht. Hij is meer dan 25 jaar actief lid van de Historische werkgroep van de Oudheidkamer Tiel, meer dan 5 jaar lid van de Vereniging Waardevol Tiel, is 15 jaar penningmeester geweest van de stichting Joods verleden, was 11 jaar lid van de kerkenraad van de Hervormde gemeente van Wadenoijen, is al ruim 10 jaar betrokken bij StadsTV Tiel en is sinds 2013 betrokken bij de politieke partij Sociaal Tiel