Bestellijst

Geen bestellingen

Zaterdag 2 juni: Tuindag in Het Weeshuis

dinsdag, 29 mei, 2018

Welkom bij de Tuindag in Het Weeshuis. Geniet van de diverse gratis programma-onderdelen. Leuk en leerzaam voor de hele familie!

Deze tuindag is een samenwerking van de partners in Het Weeshuis: Volksuiversiteit West Betuwe, Bibliotheek Rivierenland, het Weescafe en Elisabeth Weeshuis Museum.

11.00 – 17.00
Plantjesmarkt
Op het voorplein van Het Weeshuis staat 24 meter marktkraam waarin Culemborgse tuinliefhebbers niet alleen hun plantjes, maar ook groenten en fruit verkopen. Bijzonder is de stand van Nieuw Stekkie - het Plantenasiel. Hier kun je kamerplanten doneren én adopteren.

11.00 – 17.00 uur
Tuinadvies
In het leescafé geeft tuinontwerper Bert van Holst (Evergreen Gardens) advies over ontwerp, aanleg en beheer van de tuin. Je kunt bij hem terecht met vragen als: Hoe kan ik de indeling van mijn tuin verbeteren? Hoe pak ik die grote, open ruimte aan? Of juist: Hoe maak ik van deze ‘postzegel’ toch een echte tuin?

11.00 – 16.00 uur
Oudhollandse spellen
Hou je ook zo van sjoelen? Kun je alle blikken in één keer omgooien? En weet je de staart van de ezel feilloos te vinden? Doe mee tijdens de Tuindag met de Oud- hollandse spellen. Het is voor iedereen, van jong tot oud (niet voor valsspelers!).

11.00 – 16.00 uur
Bijenhotel bouwen
Met de imker gaan we samen een bijen- hotel bouwen: Holle stengels zoeken in de omgeving, deze op maat knippen en er bosjes van maken, gaatjes boren in hout en een zandbak maken voor solitaire bijen. Spelenderwijs doen we iets nuttigs voor de natuur. Geschikt voor alle leeftijden.

11.30 uur, 12.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur
Tuinrondleiding
Adri Luderer is een van de vrijwilligers, die de tuin van Het Weeshuis onderhouden. Hoe ze dat doen? Adri vertelt het je tijdens een tuinrondleiding.
Ze neemt je mee naar het verleden toen de weeskinderen in de groentetuin werkten, boontjes plukten voor de weck, of appeltjes gapten. Natuurlijk komt ook het ontstaan van de huidige tuin aan bod. Adri geeft uitleg over bijzondere bloemen en planten.

11.30 uur
Kruidenwandeling
Tijdens de kruidenwandeling in de omgeving van Het Weeshuis leert Maja van Haaren je kruiden herkennen en op een veilige manier gebruiken, als voeding en geneeskracht. Maja is een kruidenvakvrouw. Ze lost dagelijkse klachten op met kruiden en eet uit de natuur.

12.00 uur en 12.30 uur | Duur: 10 minuten.
Preview Tussen muren - Culemborg Vrijstad toen en nu
Maak kennis met Anna en Jacob, twee personages uit de voorstelling Tussen muren. Neem plaats op de bankjes bij de grote boom in het midden van de weeshuistuin en laat je verrassen. Meer informatie over de voorstelling en diverse randprogramma’s vind je op www.kucu.nl.

12.00-15.00 uur
Schilderen à la Mondriaan
Mondriaan schilderde in zijn jonge jaren als een impressionist. Je ontvangt eerst achtergrondinformatie over de jonge Mondriaan en gaat daarna met docente Inge Meuleman de tuin van Het Weeshuis in om een mooie schildersplek uit te zoeken. Hierbij gebruik je een lege dia om het kader te bepalen. Daarna ga je aan de slag met acrylverf. Voor (jonge) deelnemers die
later aanhaken zijn er wat extra doeken beschikbaar.

13.30-15.30 uur
Live-muziek Bouke Feleus
Gitarist en multi-instrumentalist Bouke Feleus heeft zijn roots als gitarist in de flamenco, maar speelt op de Tuindag een zeer breed repertoire van licht klassiek tot jazz en pop met ook o.a. veel Ierse muziek, Latijns-Amerikaanse nummers, vrije improvisaties op tijdloze hitmelodieën
en meer.

13.00 – 16.00 uur
Jeu de boules
In de rustieke tuin van het Weeshuis worden door Les Taxateurs diverse partijtjes jeu de boules gespeeld, en iedereen mag meedoen.

14.00 en 15.30 uur | Duur: 45 minuten
Sprekende stenen, rondleiding langs de gevel- en gedenkstenen in de tuinmuur
In 2017 werd de muur, die de prachtige weeshuistuin aan de zijde van de Goilberdingerstraat begrenst, opnieuw opgemetseld. Een uitgelezen kans om een aantal van de meest bijzondere gevelstenen uit de collectie van het Elisabeth Weeshuis Museum uit het depot te halen en op een mooie plaats in te metselen. Over de stenen zijn mooie verhalen te vertellen, die een inkijkje bieden in de Culemborgse bouwgeschiedenis.

17.00 uur
Schuif aan!
Wil je de tuindag heerlijk afsluiten met een zonnige maaltijd in deze prachtige tuin, reserveer dan een plekje via weescafe@gmail.com. De prijs voor het 3-gangen menu is € 30,- per persoon, inclusief welkomstdrankje.